Αγιοφάραγγο

Αγιοφάραγγο

Αγιοφάραγγο σημαίνει Ιερό Φαράγγι. Οφείλει το όνομά του στους ερημίτες που ζούσαν εκεί απομονωμένοι. Η απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές έκανε το Αγιοφάραγγο το πρώτο κέντρο ασκητικής ζωής όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Ανήκει στην ευρύτερη περιοχή των Ματάλων στο Νότιο Ηράκλειο και βρίσκεται δυτικά των Καλών Λιμένων και ανατολικά του χωριού Μάταλα σε απόσταση περίπου 80 χλμ. νότια της πόλης του Ηρακλείου.

Η παραλία βρίσκεται στην έξοδο του ομώνυμου φαραγγιού, οπότε για να φτάσετε στην παραλία του Αγιοφάραγγο πρέπει να διασχίσετε το φαράγγι. Η διαδρομή μέσα στα κατακόρυφα τείχη του φαραγγιού κόβει την ανάσα. Το μέρος είναι απομονωμένο, άγριο και άγριο. Στη διαδρομή θα δείτε τις μεγάλες σπηλιές όπου ζούσαν ερημίτες.

Η παραλία του Αγιοφάραγου είναι μια από τις καλύτερες της νότιας Κρήτης, με κρυστάλλινα γαλάζια νερά και ψιλό βότσαλο. Τα νερά είναι συνήθως κρύα, όπως και στην υπόλοιπη νότια Κρήτη και τα νερά βαθαίνουν απότομα. Κατακόρυφοι βράχοι περιβάλλουν την παραλία δημιουργώντας ένα τρομακτικό αλλά όμορφο περιβάλλον. Αν το αντέχετε, ανεβείτε στους βράχους στα ανατολικά και φτάστε στην κορυφή. Η θέα από εκεί είναι φανταστική.
Νοτιοανατολικά της παραλίας υπάρχει μια κρυμμένη λίμνη, που ονομάζεται Βουρβουλίτης. Πρόκειται για μια καταβόθρα που επικοινωνεί με την ανοιχτή θάλασσα μέσω υπόγειων διαδρόμων.

Για να φτάσετε στο Αγιοφάραγγο με αυτοκίνητο υπάρχουν δύο επιλογές, η μία από τα ανατολικά και συγκεκριμένα από τον Καλό Λιμένα, όπου ο δρόμος είναι σε κακή κατάσταση (χωματόδρομος) στα τελευταία 5 χιλιόμετρα και η δεύτερη επιλογή είναι από τα βόρεια, μετά το Σίβα, προς τη Μονή Οδηγήτριας, και πάλι χωματόδρομος, περίπου στην ίδια απόσταση, αλλά σίγουρα σε καλύτερη κατάσταση. Συνεχίζετε τη διαδρομή σας στη μικρή κοιλάδα μέχρι να φτάσετε σε αδιέξοδο. Εκεί, μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο μεγάλο χώρο στάθμευσης.