Φαιστός

Φαιστός

Τα ερείπια της πόλης της Φαιστού (ή Φέστος) βρίσκονται σε ένα λόφο δυτικά των Μοιρών στο δρόμο προς το Τουμπάκι. Το παλαιότερο ανάκτορο της Φαιστού (1900 – 1700 π.Χ.) ήταν χτισμένο πάνω σε επιχώματα της Νεολιθικής και της Πρωτομινωικής περιόδου (3000 – 2000 π.Χ.). Το παλαιό αυτό ανάκτορο, με βασικά χαρακτηριστικά της μινωικής αρχιτεκτονικής (πλακόστρωτες αυλές, πολυπόρτες, καλοδιατηρημένες προσόψεις, φεγγίτες κ.λπ.), είχε καταστραφεί και ξαναχτιστεί δύο φορές. Μετά από άλλη μια καταστροφή γύρω στο 1700 π.Χ. τα ερείπια ισοπεδώθηκαν και πάνω σε αυτά χτίστηκε ένα νεότερο ανάκτορο του οποίου η ζωή διήρκεσε περίπου μέχρι το 1450 π.Χ. Στη δυτική πτέρυγα ενδιαφέρον παρουσιάζει μια τεράστια αίθουσα. Πρόκειται για ένα δωμάτιο που στηρίζεται σε κίονες και έναν τριπλό πυλώνα προς την κεντρική αυλή για πιθανή χρήση λατρείας. Στην ίδια πτέρυγα υπάρχουν και άλλα δωμάτια που σχετίζονται με τη λατρεία.

Η κεντρική αυλή διατηρεί το πλακόστρωτο που χρονολογείται στην Παλαιοανακτορική περίοδο (1900-1700) π.Χ.
Στην ανατολική πτέρυγα σώζεται μόνο ένα μικρό τμήμα που περιλαμβάνει ένα δωμάτιο με φεγγίτες και δεξαμενές καθαρισμού. Στη βόρεια πτέρυγα βρίσκονται οι “βασιλικές σουίτες”. Η ιερότητα και η τυπικότητα αυτών των σουιτών τονίζονται από τον εξωτερικό τοίχο της κεντρικής αυλής που έχει προεξοχές και εσοχές σε συμμετρική διάταξη, την κοντινή κεντρική είσοδο με μισούς κίονες, καθώς και από τον βωμό που είναι τοποθετημένος σε μια μικρή σκάλα που βρίσκεται στη γωνία μεταξύ της βόρειας και της δυτικής πτέρυγας. Ένας μακρύς διάδρομος και εσωτερικές αυλές δίνουν πρόσβαση σε ένα συγκρότημα δωματίων και σε μια μεγαλύτερη αυλή με έναν κεραμικό κλίβανο στο κέντρο.

Αρχαιολογικά ευρήματα από το ανάκτορο εκτίθενται στο Μουσείο Ηρακλείου, όπως ο περίφημος δίσκος της Φαιστού, η μεγάλη συλλογή αγγείων με ποικιλία διακοσμητικών χρωμάτων και πολλά άλλα.

Στη σύγχρονη εποχή, μπορείτε να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού για να δείτε από κοντά όλη την ιστορία του…