Ψηλορείτης
Ο πέτρινος γίγαντας της Κρήτης, ένα φυσικό σύνορο μεταξύ της Γης και του Ουρανού, δεσπόζει σε ολόκληρο το νησί. Ορεινά χωριά σκαρφαλωμένα στην άκρη ενός γκρεμού, σπήλαια μοναδικής ομορφιάς, εντυπωσιακοί καρστικοί σχηματισμοί, φαράγγια με πυκνή σκιά, οροπέδια και αλπικές περιοχές, όλα αυτά και πολλά άλλα συνθέτουν το ασυναγώνιστο τοπίο.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Ψηλορείτης ήταν κάποτε καλυμμένος από πυκνά δάση όπου ζούσαν όλα τα ενδημικά κρητικά είδη. Το μεγαλύτερο από τα ελάχιστα δάση που έχουν διασωθεί βρίσκεται στη Γέργερη κοντά στο Ηράκλειο- πρόκειται για το δρυοδάσος του Ρούβα, που φιλοξενεί σπάνια είδη της τοπικής χλωρίδας και πανίδας, όπως η κρητική αγριόγατα. Μικρότερα δάση βρίσκονται στο οροπέδιο του Βρωμονέρου, στον Κρουσώνα κοντά στο Ηράκλειο, και στον Ζαρό και στο Πάρδι, κοντά στο Ρέθυμνο. Στις μη δασωμένες κορυφές κυριαρχούν αρπακτικά πουλιά όπως ο γυπαετός, ο χρυσαετός, το γεράκι και ο βασιλαετός.
Το 2001 ιδρύθηκε το Γεωπάρκο Ψηλορείτη, το οποίο αποτελεί πλέον μέρος του δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO. Η πεζοπορία στο βουνό ισοδυναμεί με μια οικολογική και γεωλογική απόλαυση στην καρδιά ενός φοβερού τοπίου.
Στους θαμνώδεις πρόποδες του βουνού ανθίζουν η ίριδα και ο κρόκος, μαζί με άλλα άγρια λουλούδια, που κοσμούν τη γη της Κρήτης από τα μινωικά χρόνια. Ανάμεσα στα θαύματα της φύσης, ας αναφέρουμε τις πηγές στο Σπήλι, τη λίμνη Βότομος στο Ζαρό, τα φαράγγια του Αγίου Νικολάου, των Βοριζίων και του Αλμυρού. Τέλος, στην περιοχή των Ζωνιανών υπάρχει ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Ελλάδας με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, με την ονομασία “του Σφενδόνη και της Τρύπας”.
Η διεθνής διοργάνωση Psiloritis Race θα αποτελέσει μια ιδανική εναλλακτική λύση για όσους επισκεφθούν την περιοχή τον ερχόμενο Ιούνιο. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε ορειβασία, σπηλαιολογία/σπηλαιοκαταδύσεις, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ορεινή ποδηλασία και αναρρίχηση ή να επιλέξετε τη διασκέδαση με off road jeep.